Ce se utilizează şi cum se îngrijeşte pielea afectată de acnee?

Poate fi un şoc neplăcut: până atunci, o piele cu aspect frumos, tineresc care deodată… începe să se răzvrătească. Începeţi să observaţi coşuri şi puncte negre la nivelul tenului, precum şi excesul de sebum din cauza căruia pielea capătă un luciu inestetic. De asemenea, excesul de sebum cauzează o serie de afecţiuni inflamatorii, care agravează şi mai mult acneea şi facilitează modificări adverse, inestetice la nivelul pielii. Cum putem combate aceste probleme ale pielii? Ce cosmetice ar trebui să apară în trusa de frumuseţe a unei adolescente?

Atunci când alegeţi produse cosmetice pentru pielea predispusă la acnee, ar trebui să ştiţi că utilizarea acestora nu are doar scop igenic, ci şi unul… de vindecare. Un produs cosmetic anti-acneic bun acţionează ca un medicament, mai exact, ca un tratament anti-acneic. Prin urmare, selecţia acestora ar trebui să fie adecvată şi bine gândită. Merită să reţineţi că produsele cosmetice sunt deseori insuficiente pentru a elimina acneea (mai ales în forme agresive, severe). Compoziţia şi tipul sunt de o importanţă majoră.

Cosmetice anti-acneice – tipuri

La îngrijirea pielii acneice, o cremă facială este posibil să nu fie suficientă. Cheia succesului este de a curăţa tenul cu un cosmetic special – doar tenul bine pregătit poate absorbi suficiente ingrediente din conţinutul cremei faciale. Pentru a ieşi victorioase din lupa împotriva acneei, veţi avea nevoie de câteva produse speciale care îşi vor complemeta proprietăţile şi vor crea un tratament excelent împotriva imperfecţiunilor. Acestea includ:

  • cosmetice de curăţare (geluri, spumă/mousses) – acestea îndepărtează toate impurităţile şi excesul de sebum de la nivelul tenului, calmează pielea şi redă echilibrul bacterian, normalizează seborea şi aciditatea pielii prin echilibrarea pH-ului.
    Gelurile de curăţare a tenului, gelurile pentru piele tânără (au deseori efecte antibacteriene şi antiseptice) şi diferitele tipuri de apă micelară cu agenţi antibacterieni pe bază de ingrediente din plante sau – recent, populare – pe bază de cărbune activ care colectează perfect impurităţile de la nivelul tenului.
  • Scruburi faciale de exfoliere – în cazul tenului acneic, nu este recomandată utilizarea scruburilor tradiţionale, care exfoliază mecanic epiderma (o astfel de procedură poate doar răspândi bacteriile pe faţă şi agrava acneea). Cu toate acestea, curăţarea pielii este extrem de importantă, aşa că nu renunţaţi la peeling, însă alegeţi unul care nu necesită fricţiune (gomajul sau peelingul cu enzime reprezintă cele mai bune opţiuni). Pentru tenul gras şi acneic, se recomandă aplicarea acestora de 2-3 ori pe săptămână.
  • Cosmetice bacteriostatice – sunt produse speciale, foarte utile pentru tratarea formelor grave de acnee sau versiunea de papule-pustulare. Acestea trebuie utilizate dimineaţa şi seara – produsele de acest tip inhibă multiplicarea bacteriilor şi, astfel, în timp, vindecă acneea de la nivelul tenului. De asemenea, cosmeticele bacteriostatice exfoliează celulele moarte ale pielii şi, prin urmare, pentru durata acestora de utilizare, este recomandat să limitaţi aplicarea altor peelinguri faciale sau să consultaţi un dermatolog.
  • Tonere de normalizare – recent, tonerele au devenit cosmetice foarte subevaluate, deşi nimic nu calmează pielea şi nu redă pH-ul corespunzător mai bine decât un toner. Cel dedicat tenului predispus la acnee, de asemenea, reglează secreţia de sebum.
  • Creme speciale de noapte – deşi tenul tânăr nu are nevoie de utilizarea cosmeticelor de zi şi de noapte – o singură cremă facială este suficientă. În orice caz, atunci când vă confruntaţi cu acnee şi seboree, lucrurile stau diferit. În acest caz, merită să utilizaţi o cremă de noapte special selecţionată care are un efect diferit de cea „de zi”: exfoliază pielea, vindecă şi reduce acneea, reglează sebumul, uniformizează tonul pielii şi eliberează, curăţă şi închide porii.
  • Măşti antibacteriene şi matifiante – măştile faciale oferă un efect de calmare şi îmbunătăţesc aspectul pielii. Acţiunea acestora este superficială, însă oferă, cu siguranţă, comfort şi matifiază tenul timp de multe ore, îmbunătăţindu-i condiţia şi ameliorând acneea. Este ideal dacă sunt compuse din ingrediente naturale – dacă sunteţi în căutarea unei măşti eficiente, cu proprietăţi antibacteriene care, de asemenea, curăţă şi reglează secreţia de sebum – încercaţi argilă naturală, verde – o puteţi amesteca cu un hidrolat pe bază de plante, apă sau tonere naturale pentru a crea o pastă specială de aplicat la nivelul tenului. După ce masca se întăreşte, spălaţi-o cu apă călduţă.
  • Uleiuri naturale – se pare că uleiul reglează perfect secreţia de sebum şi reduce seboreea. Cum este posibil? În principal, datorită faptului că uleiurile conţine squalenă, un ingredient din compoziţia sebumului uman care echilibrează funcţia glandelor sebacee. În acelaşi timp, uleiurile oferă pielii o întreagă serie de vitamine şi minerale, au acţiune antiseptică şi ajută la vindecarea leziunilor cauzate de acnee. Se recomandă aplicarea uleiurilor peste noapte. Dacă doriţi să le încercaţi, optaţi pentru uleiul de jojoba sau uleiul de cocos – acestea conţin cea mai mare cantitate de squalenă.
  • Anticearcăne antibacteriene şi preparate de vindecare locală – sunt foarte utile pentru machiajul de zi cu zi sau pentru imperfecţiunile extrem de încăpăţânate, deoarece accelerează procesul de regenerare şi ajută la combaterea schimbărilor locale de piele. Anticearcănele maschează perfect imperfecţiunile şi facilitează aplicarea întregului machiaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *