Deşi coşurile pielii sunt, de obiciei, o problemă a adolescenţilor, această condiţie nefavorabilă afectează de multe ori şi adulţii. Coşurile au tendinţa de a apărea la nivelul tenului, liniei gâtului sau în zona spatelui infiderent de tipul de piele. Pentru a le trata, aveţi nevoie de aproximativ douăsprezece (sau mai multe) zile. Reţineţi întotdeauna să nu le scoateţi singure, deoarece aceasta poate rezulta în apariţia unor episoade acneice severe. În schimb, puteţi utiliza paste, unguente şi tonere preparate acasă pentru a grăbi procesul de vindecare a coşurilor şi pentru a preveni cicatrizarea şi petele. Punctele negre sunt o combinaţie de sebum şi celule cornoase care blochează porii pielii. Punctele negre provoacă infecţii severe cauzate de bacterii, care cauzează apariţia coşurilor. Descoperiţi reţete de remedii preparate acasă pentru tratarea coşurilor şi punctelor negre.
Metode pentru acasă de eliminare a coşurilor
Pastă cu miere şi scorţişoară
Pentru preparare, trebuie să amestecaţi mierea şi scorţişoara. Odată ce obţineţi o pastă groasă, aplicaţi masca la nivelul tenului ca pe un tratament facial local – doar la nivelul coşurilor şi lăsaţi să acţioneze peste noapte. Scorţişoara şi mierea sunt recunoascute pentru efectul antibacterian, care va împiedica agravarea coşurilor. La trezire, pielea va absorbi complet masca şi coşurilor se vor reduce semnificativ. Repetaţi acest tratament timp de câteva nopţi până la dispariţia completă a coşurilor.
Cataplasmă cu usturoi
Usturoiul conţine zinc şi sulf cu proprietăţi antibacteriene şi de curăţare. Decojiţi usturoiul şi plasaţi-l pe zona inflamată, timp de un sfert de oră, apoi spălaţi bine faţa. Repetaţi procedura de câteva ori şi veţi scăpa rapid de coşuri.
Pastă de tomate
Tomatele conţin licopen (care combate acneea) şi acid cu efect puternic de uscare. Pentru a prepara o pastă de tomate, pisaţi legumele cu o furculiţă, apoi aplicaţi pasta obţinută pe zonele problematice şi clătiţi cu apă după 15 minute.
Mască cu turmeric şi ulei de cocos
Turmericul are puternice proprietăţi antibacteriene şi de înălbire. Din acest motiv, amestecaţi turmeric cu ulei de cocos şi aplicaţi pe zona afectată. Această mască va inhiba agravarea coşurilor.
Suc de citrice
Acidul conţinut în citrice vindecă eficient coşurile abia apărute. Pur şi simplu, stoarceţi suc din orice fruct citric şi, utilizând un beţişor de urechi, aplicaţi pe zona afectată. Nu acoperiţi toată faţa deoarece poate avea un efect puternic de deshidratare.
Pastă de dinţi
Utilizaţi pastă de dinţi albă în locul unui gel cu coloranţi. Un astfel de produs conţine substanţe cu proprietăţi de uscare a coşurilor.
Praf de copt
Amestecaţi praful de copt cu câţiva ml de apă pentru a obţine o consistenţă densă, apoi aplicaţi pe coşuri timp de 30 de minute. În acest timp, praful de copt va curăţa şi usca zona în care au apărut coşurile şi, astfel, va accelera vindecarea. Praful de copt are un efect foarte puternic, prin urmare, nu ar trebui utilizat mai mult de o dată.
Remedii preparate acasă pentru punctele negre
Ulei de pin
Este un produs ieftin care poate fi achiziţionat în farmacii. Acesta trebuie amestecat cu petrol sau petrol lampant în proporţie de 10 ml de ulei şi 40 ml de petrol lampant. Apoi, aplicaţi cu un disc demachiant şi ştergeţi faţa delicat, dar ferm. Unele femei pot reacţiona negativ la mirosul acestei substanţe iritante, prin urmare, în timpul rutinei de seară de îngrijire a tenului, spălaţi tenul cu apă caldă şi aplicaţi o cremă hidratantă cu acţiune delicată. De asemenea, puteţi utiliza uleiul pentru a prepara acasă o baie de aburi; pentru aceasta, turnaţi 10-15 ml de ulei într-un vas cu apă caldă şi menţineţi capul acoperit cu un prosop deasupra vaporilor, timp de aproximativ 10 minute.
Toner cu aspirină
Exfoliază pielea şi curăţă porii şi, drept rezultat, elimină punctele negre. Pentru preparare, dizolvaţi aproximativ 15 tablete de aspirină în 100 ml de apă. Pentru o consistenţă optimă şi un efect antibacterian suplimentar, puteţi adăuga un pic de glicerină sau ulei de pin. Păstraţi tonerul la frigider timp de 2 săptămâni şi ştergeţi faţa în fiecare zi.
Scrub cu lapte şi orez
Pentru preparare, este suficient să turnaţi lapte peste orez, să-l lăsaţi timp de câteva ore şi să-l amestecaţi. Utilizaţi amestecul omogen obţinut pentru a vă curăţa tenul cu mişcări delicate. Apoi, clătiţi pielea cu apă caldă. Exfoliaţi în timpul serii.
Accesorii şi dispozitive pentru combaterea punctelor negre
Perii de curăţare facială
Periile de curăţare facială asigură simultan exfolierea profundă şi masarea eficientă a pielii. Acestea nu ar trebui apăsate foarte puternic şi, în cazul pielii foarte sensibile, este mai bine să utilizaţi dispozitive cu peri foarte delicaţi sau să renunţaţi complet la acestea. În plus, aceste perii faciale necesită o curăţare eficientă şi regulată, în caz contrar, pot deveni un mediu propice pentru bacterii.
Dispozitiv de curăţare a porilor
Merită să încercaţi dispozitivele electrice care absorb impurităţile de la nivelul porilor. Pentru a le utiliza, umeziţi faţa cu apă produsă de un aparat de curăţare şi mişcaţi dispozitivul la nivelul pielii. Apoi, spălaţi faţa şi aplicaţi o cremă hidratantă. Aceste tipuri de dispozitive nu reprezintă cea mai bună soluţie pentru pielea capilară şi foarte sensibilă deoarece pot învineţi pielea.
Cum să susţineţi lupta împotriva punctelor negre?
Pentru a ajuta la combaterea punctelor negre, evitaţi săpunul şi ingredientele care irită pielea din produsele cosmetice, precum mentolul şi alcoolul. Toate aceste substanţe pot provoca decojirea pielii şi, în consecinţă, pot bloca porii cu celule moarte. În plus, nu utilizaţi creme dense, cu excepţia cazului în care chiar aveţi nevoie de acestea. Mai mult decât atât, exfoliaţi pielea regulat cu o cremă sau cu un lichid cu conţinut ridicat de acid salicilic (BHA) care vă va ajuta să îndepărtaţi celulele moarte. În plus, acest ingredient pătrunde la nivelul porilor şi, drept rezultat, îmbunătăţeşte condiţia acestora, permiţând sebumului să fie eliberat la suprafaţa pielii.
De asemenea, o idee bună este să vizitaţi un dermatolog. O cremă prescrisă pe bază de retinoid normalizează producţia celulelor şi îmbunătăţeşte funcţionarea porilor. Nimic nu vă împiedică să încercaţi tratamente de înfrumuseţare şi îngrijire într-un salon de frumuseţe. Peelingul chimic, microdermabraziunea şi exfolierea prin laser sunt cele mai recomandate proceduri faciale.
Lasă un răspuns