Produse semifabricate în îngrijirea părului: Avem nevoie de ele? Cum să le combinăm?

Pentru a oferi o îngrijire adecvată podoabei capilare, trebuie să folism mai multe produse cosmetice în afara şamponului şi balsamului. Frecvent, trebuie să ne sumeticăm mânecile şi să tratăm problemele de păr aplicând metode proprii. În acest caz, SFG (produse semifabricate) par a servi acestui scop. Datorită acestora, putem îmbogăţi sau intensifica acţiunea oricărui produs de îngrijire a părului. Ce putere se ascunde în aceste emoliente, umectanţi şi proteine cu nume ciudate în îngrijirea părului? Cum să le utilizăm şi unde le găsim?

Emolienţi pentru îngrijirea părului

Emolienţii sunt molecule responsabile, în principal, cu asigurarea protecţiei părului. La suprafaţă, acestea creează un strat special, de ocluziune care apară împotriva deteriorării. Stratul de emolienţi nu împiedică doar pătrunderea toxinelor în structura internă a părului, ci şi înfrumuseţează părul – majoritatea emolienţilor acţionează la un laminat natural la nivelul podoabei capilare. În plus, emolienţii menţin nivelul adecvat de hidratare.

Emolienţii sunt consideraţi baza îngrijirii corespunzătoare a părului de orice profesionist. Fără aceştia, părul nu poate deveni sănătos şi frumos. Merită să reţinem că fără protejarea fibrelor de păr şi a straturilor externe de cheratină, părul se deteriorează, ceea ce duce la deteriorarea rapidă a condiţiei părului. De asemenea, emolienţii protejează părul împotriva acţiunii extrem de novice a radiaţiilor solare, îngheţului, poluării urbane, deshidratării cauzate de alcoolul cu catenă scurtă (adăugat frecvent în şampoane şi balsamuri), precum şi a aerului fierbinte sau a altor proceduri de stilizare termică.

Emolienţi – tipuri

Emolienţii formează un grup destul de mare de substanţe adăugate în produsele cosmetice. Emolienţii includ, de exemplu:

  • uleiuri naturale şi unt pe bază de plante – acesta este cel mai valoros grup de emolienţi; sunt substanţe 100% naturale şi complet sigure pentru aplicarea nu numai la nivelul părului, ci şi al scalpului. Uleiurile nu doar protejează, hrănesc şi înfrumuseţează, ci şi consolidează bulbii şi facilitează creşterea părului;
  • siliconi – un grup de emolienţi creat pentru produsele de stilizare a părului. Sarcina emolienţilor siliconi este de a oferi părului strălucire şi de a combate deteriorarea. Din acest grup de emolienţi, alegeţi siliconi uşori şi volatili care nu lasă reziduuri în exces şi nu îngreunează părul;
  • ceruri – acest grup de emolineţi include subtanţe natuale care, de fapt, pot fi clasificate undeva între uleiuri naturale şi unt vegetal. Cerurile au proprietăţi de protecţie, nu deteriorează, conferă fineţe şi intensifică strălucirea părului. Cel mai popular emolient din această catergorie este ceara de albine (cera alba), care poate fi adăugată în balsamurile obişnuite de păr. Un alt emolient popular sub formă de ceară este lanolina, care este perfectă pentru protejarea părului pe toată lungimea sa;
  • alcool gras – acest grup include esteri de alcool polihidric și alcool cu catenă lungă, care nu deteriorează părul. Din contră, aceştia protejează structura firului de păr. Au proprietăţi higroscopice, ceea ce înseamnă că pot lega moleculele de apă în structura internă a firului de păr şi hidrata extrem de bine părul la exterior;
  • derivate din ulei nerafinat (parafina) – emolienţi creaţi prin distilarea uleiului nerafinat. Aceştia nu deteriorează părul, creând un strat de ocluziune şi lăsând părul strălucitor şi hidratat. Parafina este ideală pentru părul uscat şi obosit, lipsit de vitalitate şi de rezistenţă împotriva factorilor nocivi. Prin urmare, această substanţă este perfectă pentru prevenirea despicării vârfurilor părului. Reţineţi că parafina lichidă, adăugată frecvent în produsele de păr, este un derivat al uleiului nerafinat. În orice caz, aceasta trebuie utilizată moderat pentru a preveni apariţia iritaţiilor la nivelul scalpului;
  • polimeri care formează un strat de protecţie – sunt substanţe sintetice puternice, fabricate pentru cosmeticele de stilizare a părului.

Din toare grupurile de polimeri menţionate mai sus, cele mai valoroase sunt cele de ulei, unt şi ceară. Dacă doriţi să vă înfrumuseţaţi părul şi să-l protejaţi împotriva factorilor adverşi, trataţi-vă părul cu aceste substanţe.

Proteine pentru îngrijirea părului

Atunci când părul este extrem de deteriorat, proteinele sunt substanţele care joacă un rol foarte important în procesul de regenerare. Acestea sunt molecule de diferite mărimi, constituind materialul natural de construcţie a părului. În plus, proteinele regenerează cel mai rapid părul deshidratat şi lipsit de vitalitate. De asemenea, proteine reprezintă o gamă de aminoacizi care stimulează rezistenţa părului şi repară structura părului obosit prin umplerea golurilor cauzate de factorii externi nocivi. Şi, nu în ultimul rând, proteinele conferă netezime părului.

Proteine – tipuri

Dacă doriţi, vă puteţi îmbunătăţi rutina zilnică de îngrijire, oferind părului proteine valoroase. În acest scop, alegeţi proteine extrase din plante. Dacă părul dumneavoastră este extrem de deteriorat, optaţi pentru proteine cu particule multimple precum:

  • proteine de lapte,
  • proteine de mătase,
  • proteine de grâu,
  • proteine de ovăz,
  • proteine de porumb,
  • proteine de orez,
  • proteine de soia,
  • cheratină.

Un alt grup de proteine sunt aşa-numitele proteine hidrolizate. Acestea sunt create atunci când moleculele mai mari de proteine sunt divizate în unităţi mai mici prin hidroliză. Deoarece sunt mai mici, acestea nu sunt potrivite doar pentru tratarea părului deshidratat şi deteriorat cu suprafaţă foarte poroasă, ci şi pentru părul des şi greu cu porozitate redusă. Proteinele cu microparticule au capacitatea de a umple golurile de la nivelul structurii părului şi pot pătrunde în straturile profunde. Acestea sunt:

  • cheratină hidrolizată,
  • mătase hidrolizată,
  • elastină hidrolizată,
  • proteine de lapte hidrolizate,
  • proteine de grâu hidrolizate.

Proteinele pot fi cumpărate ca produse semipreparate. În orice caz, se întâmplă frecvent ca acestea să fie adăugate în produsele cosmetice eficiente, conţinând o concentraţie ridicată. În prezent, toate tipurile de loţiuni şi balsamuri sub formă de spray cu proteine sunt extrem de populare.

Umectanţi pentru îngrijirea părului

Acesta este ultimul grup de substanţe pentru care merită să optăm pentru a îmbunătăţi condiţia părului. Umectanţii sunt molecule foarte mici, care prezintă proprietăţi higroscopice. Aceste substanţe leagă moleculele de apă şi hidratează eficient părul. Umectanţii, în special, asigură un nivel corespunzător de hidratare la nivelul podoabei capilare. În orice caz, acest tip de îngrijire trebuie să fie bine echilibrat. Se pare că o cantitate prea mare de umectanţi la nivelul părului facilitează electrizarea; părul îşi poate pierde strălucirea şi netezimea.

Cantitatea de umectanţi oferită părului trebuie echilibrată cu emolienţi. Doar acest tip de îngrijire a părului şi scalpului este recomandată.

Umectanţi – tipuri

Unde putem găsi umectanţi? Dacă părul dumneavoastră este lipsit de hidratare, optaţi pentru substanţe naturale cu proprietăţi de hidratare. Acestea includ:

  • glicerol,
  • aloe,
  • nectar de agave,
  • acid hialuronic,
  • miere.

Fără îndoială, îngirijirea adecvată a părului se poate dovedi a fi o adevărată provocare. Trebuie să acordăm atenţie substanţelor cu care ne îngrijim părul şi să optăm pentru produse cât mai naturale. Ţineţi sub observaţie condiţia părului pentru a oferi podoabei capilare ceea ce are nevoie şi pentru a facilita obţinerea unui păr sănătos şi puternic. De asemenea, nu folosiţi o cantitate excesivă de produse. În definitiv, nu aveţi nevoie de o doză suplimentară de umectanţi dacă părul nu este deshidratat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *